Държавен фонд Земеделие“ предоставя  възможност за инвестиционно кредитиране на земеделските

...
Държавен фонд Земеделие“ предоставя  възможност за инвестиционно кредитиране на земеделските
Коментари Харесай

40 млн. лева за инвестиционни кредити предоставя ДФЗ

Държавен фонд „ Земеделие “ предоставя  опция за капиталово кредитиране на земеделските стопани със средства от националния бюджет в размер на 40 млн. лв.. Заеми ще се отпускат за планове в три съществени посоки, свързани с вложения в бранш Земеделие – отглеждане на животни, растениевъдство и техническо застраховане. В обсега на схемата са включени действия по основаване и съоръжение на животновъдни ферми, закупуване на чистопородни, хибридни и стокови животни, основаване и възобновяване на трайни насаждения, закупуване на техника, съоръжение и инвентар, употребявани в селското стопанство и други

Сроковете за издължаване на заема са съобразени с потребностите и опциите на фермерите и са избрани според от характера на капиталовите разноски, като оптималният период за издължаване е до 114 месеца. По отпусканите заеми е предоставена опция за прилагане на гратисен интервал във връзка с главницата по заема, като според от типа на инвестицията оптималният му период може да доближи до 48 месеца, както и погасяване на заема на неравномерни погасителни вноски, в сходство с характера и сезонността на предстоящите доходи.

Кредитирането се прави директно от ДФЗ при годишен лихвен % в размер на 3% или посредством рефинансиране на определена от претендента комерсиална банка, която има подписан контракт с Фонда за рефинансиране по схемата, при годишен лихвен % до 7%. Предоставянето на заема може да се прави еднократно или на траншове, според от потребностите на бенефициентите и вложенията, включени в плана.

Сключването на контракти за заем се прави след разбор на кредитоспособността на земеделския производител и неговата платежоготовност, оценка на риска и предлаганите обезпечения. По изискванията на в този момент настоящата Кредитна скица за вложения в селското стопанство се дават единствено средства, които подлежат на цялостно издължаване от страна на кредитополучателите, като не са включени грантови принадлежности.

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР